Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Spremanje hrane zajedno sa decom radi učenja
Spremanje hrane zajedno sa decom radi učenja

Pročitano 3 m.

Spremanje hrane zajedno sa decom radi učenja o zdravoj ishrani
Spremanje hrane zajedno sa decom radi učenja o zdravoj ishrani

Čak i kada je u pitanju samo istresanje soli iz slanika, deca su veoma uzbuđena oko pomaganja u kuhinji. I ne samo to, žele da probaju to što su napravili (ipak moraju da se uvere da je dobro). Kada deca steknu navike da kuvaju i probaju hranu koju su sama spremila, to će im pomoći da uče o zdravoj ishrani. Učiće više i biće spremnija da prihvate hranu koja im se daje kroz takvu vrstu direktnog iskustva.

 

Sva deca su različita i baš kao što će neka smazati sve što stavite pred njih, neka su probirljivija. Zbog toga večera ponekad može da bude pravi izazov jer većina ipak spada u ovu drugu grupu. S tim na umu, podučavanje dece određenim navikama o hrani može da bude koristan alat u procesu podučavanja o zdravoj ishrani.

 

 

 

Uživajte u spremanju hrane s decom

 

Jedan od najefikasnijih načina da deca budu oduševljena večerom je da budu uključena u proces spremanja hrane. Ako tražite šta ćete da spremate s decom, ne brinite, ne moraju da mute belanca ili da rukuju opasnim priborom.

 

Deca su zadovoljna najjednostavnijim stvarima: dajte im kecelju, kuvarsku kapu i drvenu varjaču i fotografišite ih. Neka deca budu glavna tako što ćete se ponašati prema njima kao prema pravim kuvarima! Zatim im dajte da nešto mute, dodaju so ili začine, slože hranu na tanjir pre nego što ga odnesu za sto ili neka rade bilo koji zabavni (ali jednostavni) kuvarski zadatak. A dopašće im se kada roditelji zatraže njihovo stručno mišljenje: „Šta misliš – treba li u ovaj recept da se doda još malo ovoga?“.

 

Kuvanje može da bude zabavna igra za celu porodicu, a nema sumnje da će probuditi interesovanje dece za sopstvenu hranu. Želeće da sednu za sto i probaju svoje delo. To je i odlična prilika da ih učite o raznoj vrsti hrane, različitim teksturama i ukusima i zašto je određena hrana veoma važna za telo koje raste. Radna površina možda bude malo neurednija na kraju večeri, ali biće vredno truda.

 

Kasnije igra može i da se nastavi. Samo se pretvarajte da ste u restoranu, a oni su konobari i osoblje iz kuhinje. Čestitajte im na ukusnom obroku koji su pripremili. Ili igrajte igru „Pogodi ko je kuvar“ i neka oni za stolom „pogode“ ko stoji iza obroka ispred sebe (deca će se jako obradovati pohvali). Neka se njihova mašta razigra – budite sigurni da će se posvetiti igri koju ste kreirali za njih. Večera će početi da im se dopada i možda, ali samo možda, sve pojedu do kraja!

 

 

 

Pravac u kuhinju, neka deca spremaju

 

Cilj nikad ne sme da bude da primorate decu da jedu: to stvara vrstu neprijatne atmosfere koju ne biste hteli za stolom. Izbegavajte da ih terate da jedu određenu hranu, da se ljutite na njih i da obećavate svašta u zamenu za poslušnost. Bolje je da isplanirate kuvanje zabavnih obroka s decom ili da isplanirate zabavne načine da se deca upoznaju s hranom, što će dati mnogo bolje rezultate. Čak i dete koje nema nikakvo interesovanje za spremanje hrane može da se zabavi aranžiranjem finalnog proizvoda na tanjiru. Put kojim se stiže do toga da jedu zdravo je dug i težak, ali može da bude i zabavan i prijatan uprkos mnoštvu izazova.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions