Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Šta treba, a šta ne treba da radite kada preuređujete kuhinju
Šta treba, a šta ne treba da radite kada preuređujete kuhinju

Pročitano 4 m.

Šta treba, a šta ne treba da radite kada preuređujete kuhinju

Šta treba, a šta ne treba da radite kada preuređujete kuhinju

Lako se zaneti novim projektom za preuređenje kuhinje, pa pre nego što počnete pametno je da malo zastanete i pozabavite se istraživanjem. Pored toga, možete da učite na greškama drugih ambicioznih „dizajnera kuhinja u pokušaju“ koji su sve prošli pre vas.

 

Odradili smo vaš posao i prikupili ove vrhunske savete za preuređenje kuhinje. Zato spustite olovku i opustite se uz šoljicu vruće kafe. Naš spisak onoga šta treba i šta ne treba da radite pomoći će vam da priđete korak bliže svojoj kuhinji iz snova. Takođe možete da pročitate i naš članak o tome šta treba da uzmete u obzir pre samog preuređenja kuhinje  i naše savete za preuređenje kuhinje s ograničenim sredstvima  da biste se bolje pripremili za budući projekat renoviranja.

Ne zaboravite na „svakodnevicu“ – prilagodite je sebi 

Kuhinja više nije samo funkcionalna prostorija za spremanje hrane, nego prostor za život. Pogrešili biste da se odlučite za standardni pristup „trouglu“ sa sudoperom, rernom i mašinom za veš. Trebalo bi da razmislite o mestima i odeljcima koji vam omogućavaju mnogo više od same pripreme hrane. Takođe treba da razmišljate unapred. Pokušajte da se zapitate sledeće:

  • Hoće li se vaša porodica proširiti? 
  • Kakve aktivnosti se dešavaju u vašoj kuhinji? 
  • Da li ikad radite od kuće? 
  • Da li je primanje gostiju na vrhu vašeg spiska? 
  • Da li su vam potrebne radne površine za rad na kreativnim projektima?
  • Koliki pult vam je potreban da smestite sve kuhinjske dodatke? 

Kada vam bude jasnije kako želite da koristite svoju kuhinju sada i u budućnosti, moći ćete da izbegnete skupe greške u dizajniranju kuhinje. Ta pitanja će vam pomoći da odredite budžet i uštedite na nepredviđenim troškovima. Rezultat će biti izdržljivi dizajn koji će trajati mnogo godina. 

Sakrijte uređaje pomoću ormarića, za sveden dizajn 

Ako izaberete ugradne uređaje  kad god je to moguće, lakše ćete stvoriti lepši ambijent i postići elegantan dizajn. Prekrivanje uređaja kuhinjskim ormarićima daje vam jednodelni, ujednačeni izgled duž zidova, što stvara osećaj simetrije i većeg prostora. 

 

Neki ugradni uređaji imaju vrata od nerđajućeg čelika. Dizajner kuhinja Metju Kvin upozorava da previše metalik boje može da skrene pažnju sa te predivne obrade i svih tih skupih materijala u koje ste uložili. Objašnjava: 

 

„Nerđajući čelik može da bude divan detalj. Međutim, kao sa svakim dobrim dizajnom, mora da postoji ritam u rasporedu. Metalik detalji po celoj kuhinji stvaraju izgled i osećaj neurednosti i skučenosti.“

Nemojte da preterujete: Treba znati kad je dosta

Nekada je možda bilo prihvatljivo da oblepite školske knjige nalepnicama i natpisima „Zauvek zajedno“, ali važno je da ne preterate s dizajnom kuhinje. U članku objavljenom u časopisu HouseBeautiful dizajner Kristofer Pikok je rekao:

 

„Izluđuje me kada je kuhinja pretrpana. Pravi izazov je znati kad je dosta.“

Neka ormarići budu do plafona – bez praznina za skupljanje prašine 

Veliki broj standardno dizajniranih kuhinja ima ormariće koji ne idu do plafona što znači da skupljaju prašinu i nered koji kvari celokupni izgled i osećaj u kuhinji. Postavljanje ormarića sve do plafona ne stvara samo elegantniji izgled, nego vam i nudi maksimalni prostor za skladištenje. 

 

Ako ste pronašli dizajn koji ne doseže baš do tih visina, razmislite o dodatnim jedinicama koje mogu da se uguraju iznad ormarića ili unajmite stolara ili majstora da vam napravi dodatne ormariće po meri da bi se ispunila ta praznina. Sara, blogerka koja piše za blog Savvy, bila je veoma zadovoljna rezultatom. Napisala je u svom blogu:

 

„Ako, poput nas, imate veliki prostor iznad ormarića, preporučujem dodavanje zatvorenih ili otvorenih ormarića. Ako imate manje prostora, možete samo da dodate lajsnu i zatvorite ceo prostor. Veliki prostor koji mi imamo bio bi previše za lajsnu.“

Nemojte previše da se bavite malim prostorom  

Imate ograničen broj zidova i radnih površina i ograničen prostor na podu. Čak i ako ste videli najbolji dizajn za kuhinju na svetu i želite da ga napravite, vodite računa da bude realan za prostor u kojem radite. Dizajniranje i male  i velike kuhinje ima svoje izazove. Zato je veoma važno da planirate unapred i pokušate da vizualizujete krajnji rezultat pre nego što počnete sa radovima na preuređenju. Sve se svodi na pronalaženje prave ravnoteže i izbegavanje nereda, objašnjava dizajner Robert Bejks:

 

„Retko postoji potreba da se cela prostorija ispuni ormarićima. Dobar raspored u kuhinji predstavlja ravnotežu između skladištenja, funkcionalnosti i estetike.“

 

Postoji mnogo odličnih ideja za rešenja za skladištenje koje vas mogu inspirisati, pa nema potrebe da ormarićima pretrpate prostor u kuhinji. Ako ima više drveta nego vazduha, onda ste preterali. Zastanite malo i razmislite o fleksibilnijim ili kompaktnijim rešenjima za skladištenje poput pokretnog ostrva ili samostojećeg ormarića. Ako želite da više pročitate o ovome, pogledajte naše ideje za skladištenje i organizaciju u kuhinji. 

Izbegnite greške u dizajniranju kuhinje u vašem sledećem projektu

Verovatno štedite za preuređenje kuhinje već neko vreme i razumemo tu želju da se zatrčite sa svojim idejama. S tim na umu, nadamo se da će vam ovi saveti za dizajniranje kuhinje pomoći da na trenutak preispitate svoje ideje. 

 

Spremni ste da krenete u preuređenje kuhinje, ali vam je potrebna dodatna pomoć da odaberete prave uređaje koji odgovaraju vašoj viziji? Pročitajte naše savete o izboru najboljih uređaja za vašu kuhinju  i javite nam se danas.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions