Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
10 stvari koje treba da uzmete u obzir pre samog preuređenja kuhinje
10 stvari koje treba da uzmete u obzir pre samog preuređenja kuhinje

Pročitano 5 m.

10 stvari koje treba da uzmete u obzir pre samog preuređenja kuhinje

10 stvari koje treba da uzmete u obzir pre samog preuređenja kuhinje

Renoviranje delova vašeg doma može da bude proces koji nosi puno zadovoljstva, a kada se dobro uradi može značajno da poveća vrednost nekretnine.

 

Postoji spektar opcija kada je u pitanju preuređenje doma, ali ako budžet dopušta preuređenje samo jedne prostorije, ta prostorija treba da bude kuhinja. Procenjuje se da nova kuhinja može da poveća vrednost nekretnine do oko 6%. To je takođe jedna od najvažnijih prostorija za potencijalne kupce, pa vredi da se o tome dobro razmisli. 

 

Evo top deset stvari o kojima treba da razmislite pre nego što započnete preuređenje kuhinje. Takođe, evo i naših saveta o tome kako da preuredite kuhinju s ograničenim sredstvima  i šta treba, a šta ne treba da radite kada preuređujete kuhinju.

1. Odredite šta želite da postignete tim renoviranjem 

Preuređenje kuhinje nije samo vezano za estetiku. Takođe možete da se fokusirate na bolju iskorišćenost prostora, ubacivanje dodatnih funkcionalnosti ili integrisanje kuhinje sa ostalim delovima doma. Odredite tačno šta želite da postignete pre nego što počnete da planirate projekat preuređenja kuhinje. To će vam pomoći da pojednostavite proces renoviranja i budete sigurni da se svi koji su u njega uključeni dobro razumeju od samog početka.

2. Odredite realan budžet 

Pre nego što započnete s preuređenjem kuhinje, važno je da razmislite o budžetu u odnosu na vrednost nekretnine. Nema smisla ulagati hiljade evra u vrhunsku novu kuhinju ako je ukupna vrednost stana niska – jednostavno vam se neće isplatiti. Isto tako, ako preuređujete kuhinju s ograničenim sredstvima, a radi se o ekskluzivnoj nekretnini, može se ispostaviti da ste umanjili njenu vrednost.

Dobro istražite ponudu i pokušajte da dobijete procenu troškova pre nego što krenete da kupujete stvari. Kada shvatite koliko možete da uložite i koliko će ta investicija da se isplati, možete da započnete dizajniranje kuhinje iz snova.

3. Pažljivo isplanirajte koje kuhinjske uređaje ćete kupiti 

Često se dešava da ljudi kuhinjske uređaje ostave za zadnji minut kada planiraju preuređenje kuhinje. To može da znači da možete potrošili sredstva ili naići na nepredviđene troškove, što vas primorava da izaberete proizvode lošijeg kvaliteta. Važno je da izbor uređaja bude pažljivo isplaniran jer uređaji lošijeg kvaliteta mogu da stvore veće troškove u budućnosti.

 

Kada tražite uređaje, razmislite o sledećem:

 

• Kvalitet i dugotrajnost

• Energetska efikasnost

• Veličina

• Funkcije i tehnologije

• Fleksibilnost i lakoća upotrebe

 

Ne postoji propisano pravilo o tome koliko treba da potrošite na kuhinjske aparate. Kvalitet i ponuda uređaja koje tražite zavisiće od vašeg ukupnog budžeta. Ugradni uređaji  predstavljaju izuzetno efikasno rešenje. Savršeno se uklapaju u dimenzije vaše kuhinje i daju neprimetan i elegantan finiš. Opšte je pravilo da treba da izdvojite oko 20% budžeta za nove aparate. 

Jeftiniji pristup preuređenju kuhinje jeste da to sami uradite, ali nosi određeni rizik. Zato je važno da osmislite šta je sve potrebno pre nego što započnete svoj projekat. Realno razmislite o tome koliko možete sami da uradite, a šta zahteva veštine stručnjaka poput dizajnera kuhinja ili majstora. Ako želite da, na primer, promenite raspored u kuhinji, možda će biti potrebno da premestite priključke za vodu, struju i gas. Najbolje je da to ne pokušavate sami i da potražite pomoć stručnjaka.

5. Primenite ključne elemente za odličan dizajn kuhinje

Prema našem istraživanju, najpoželjnije je da je kuhinja povezana s trpezarijom i da ima centralno kuhinjsko ostrvo. Pa, ako imate prostora da otvorite kuhinju i pretvorite je u središte vašeg doma, vredi da se u to i uloži. Ako odlučite da kuhinju povežete sa trpezarijom ili dnevnom sobom, razmislite o materijalima koji su u skladu sa ostatkom prostora.  

6. Detalji su najbitniji

Detalji čine veliku razliku. Od štitnika od prskanja  ili pločica pa sve do slavine, obavezno razmislite o svakom elementu u dizajnu vaše nove kuhinje. Takođe je važno da razmislite o materijalu koji birate za stvari poput kuhinjskog ostrva, šanka ili radnih površina. Materijali poput „carskog kamena“ su dobra opcija. Moderni su, lako se čiste i odoleće zubu vremena.

7. Odaberite kombinaciju boja 

Neutralne boje su uvek najbolje, naročito ako planirate da prodate nekretninu odmah nakon renoviranja. Kuhinje svetlih boja, naročito beli ormarići, mnogo se traže jer odgovaraju širokom spektru ukusa i izgledaju čisto i svetlo, što je glavna želja potencijalnih kupaca.

 

Ako preuređujete kuhinju jer vam je potrebna promena, a ne radi prodaje, imate više prostora za kreativnost. Odlučite kakav će biti opšti izgled. Jeste li uvek žudeli za raskošnom kuhinjom u italijanskom stilu  ili vam se više dopada nešto modernije i u trendu? Stil koji želite će da uslovi kombinaciju boja. 

8. Odaberite najbolji materijal za radne površine 

Za sofisticiraniji izgled odaberite drvene, mermerne ili granitne radne površine. Drvene površine dodaju karakter i šarm bez probijanja budžeta. Potražite najbolje ponude na tržištu ili posetite lokalno stovarište drvene građe.

9. Razmislite kako najbolje da iskoristite prostor 

Ostava je vrlo važna jer može da sakrije mnogo grehova. Po pravilu, što više prostora za odlaganje imate u kuhinji, to bolje. To posebno važi za velike porodice. Ako imate prostora, definitivno vredi ulaganja. Ako imate manje prostora, razmislite kako da ga najbolje iskoristite. Možete da pogledate i naše savete o tome kako da uredite mali kuhinjski prostor  ili kako da vaša sićušna kuhinja izgleda veliko. 

Uštedite prostor ugradnim uređajima  koji se neprimetno uklapaju u vaš novi kuhinjski dizajn. Kvalitetni ugradni uređaji treba da imaju elegantan i moderan izgled i da sadrže najnoviju tehnologiju koja olakšava svakodnevni život.

Ako vam baš nedostaje prostora, uska mašina za pranje sudova  predstavlja savršeno rešenje. Prostor možete da uštedite i ako izaberete mašinu za pranje i sušenje veša  umesto dve odvojene mašine. 

10. Uklopite aparate u dizajn 

Temeljno istražite izbor aparata poput rerne  i ploče za kuvanje, frižidera, mašine za pranje sudova i mikrotalasne. Dimenzije aparata igraju veliku ulogu u opštem izgledu kuhinje, naročito ako odaberete ugradne uređaje. Svi uređaji treba savršeno da se uklapaju u prostor da ne bi bilo ružnih praznina. A za neprimetan finiš, razmislite o integrisanim uređajima koji laskaju izgledu vaše kuhinje.

 

Spremni ste za renoviranje, ali vam je potrebna dodatna pomoć da odaberete prave uređaje koji odgovaraju vašem novom dizajnu? Obratite nam se već danas.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions