Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Čiste i sveže – zašto bele kuhinje mogu da budu pravi izbor
Čiste i sveže – zašto bele kuhinje mogu da budu pravi izbor

Pročitano 4 m.

Čiste i sveže: zašto bele kuhinje mogu da budu pravi izbor
Čiste i sveže: zašto bele kuhinje mogu da budu pravi izbor?

Od seoskog do stila inspirisanog Skandinavijom  i izrazito modernog, bela je najpopularnija boja za kuhinje od... pa, još od kada ljudi imaju kuhinje. Postoji mnogo razloga zašto je bela vekovima najpopularnija boja za kuhinje i ne, nije zato što dizajnerima nedostaje mašte. 

 

Kada je u pitanju preuređenje kuhinje, bolje je da se držite jednostavnog dizajna i odaberete belo. Ne postoji ograničenje ili pravilo o tome koliko kuhinja treba da bude bela. Sve zavisi od vašeg osećaja za stil i vašeg dizajna kuhinje. Možete da uzmete kantu bele boje i prefarbate sve od belih zidova do belih kuhinjskih ormarića, a da izgled upotpunite belim mermernim radnim površinama. Takođe možete sve malo da ublažite i odaberete jednu od ovih površina, a po drugima da dodate malo boje. 

 

Još jedna dobra osobina bele boje je da postoji skoro beskrajan broj nijansi. S porastom interesovanja za svetlijim i prozračnijim prostorima, proizvođači boja već neko vreme prave ponudu boja posvećenu raznim nijansama bele. Ako vam je blistavobela prejaka, možete uvek da odaberete krem nijanse s malo žute ili hladnije nijanse s plavkastim ili zelenkastim notama. Bez obzira na to da li imate seosku kuhinju, rustične kuhinjske ormariće ili nešto potpuno savremeno, znate da ne možete pogrešiti s belom. Evo zašto. 

Čini da prostorije izgledaju veće 

Ovo može da zvuči očigledno, ali tamne boje zaista čine da prostorije izgledaju manje. Ako imate malu kuhinju, belo može da pomogne da stvorite iluziju prostora i „prozračnosti“. Ako imate veću kuhinju, kombinacija pretežno nijansi bele boje samo će da učini da prostor bude otvoreniji i prijatniji. U tom slučaju, možete da birate između boje zidova, kuhinjskih ormarića ili samo vrata ormarića da im bela bude osnovna boja. 

Ide uz apsolutno sve 

Kada kažemo „bela kuhinja“, ne mislimo da apsolutno sve treba da bude belo. Lepota bele boje kao baze je u tome da predstavlja platno na kome možete da dodajete detalje u boji, teksturu i karakter. To može da uključuje upadljivi zid, štitnik od prskanja, svetlo obojene barske stolice, raznobojni kuhinjski pribor ili sjajne šerpe od bakra. Drveni podovi su dobra ideja za dodavanje malo sofisticiranosti u potpuno belu kuhinju. Isto tako, žile na radnim površinama od pravog granita ili mermera će definitivno dodati stepen elegancije inače jednoličnim površinama. Uređaji od nerđajućeg čelika u kombinaciji sa metalnim drškama na ormarićima su još jedan način da dodate raznolikost u belu kuhinju. 

 

Belo je toliko prilagodljiva boja da za nekoliko godina, ako poželite promenu, imate vanvremensko platno za rad.

Čini da se osećamo srećno i opušteno 

Postoji mnogo emotivnih razloga, kao i praktičnih, zašto je bela odlična boja za kuhinju. 

 

U psihološkim terminima, belo povezujemo sa čistotom i čistoćom – obe vrline koje tražimo na mestu na kome se priprema hrana. Terapeuti bojom takođe kažu da belo ojačava, umiruje, neguje i razbuđuje kreativnost: savršeno za inspiraciju za nove recepte! 

 

Kao što smo i ranije rekli, ne mislimo da sve treba da bude belo. Ne želite osećaj hladnoće ili bolnice, naročito ako stavljate akcenat na nerđajući čelik (niko ne želi kuhinju koja izgleda kao operaciona sala). Međutim, ako belu boju koristite kao bazu, lako možete da ubacite toplije boje i teksture. Drveni nameštaj ili zidovi u boji ili pločice pomoći će vam da dodate toplinu u prostor. Takođe možete da dodate elemente poput cveća ili svežeg povrća da stvorite prijatan osećaj koji opušta goste. Ako na primer imate bele kuhinjske ormariće, jedinstvena tekstura ili šare pravog drveta ili prirodnog kamena mogu da je naglase bez preteranog nametanja.

 

Iznenađujuće je lako biti kreativan 

Belo zvuči kao da je previše restriktivno, ali postoji mnogo načina da budete kreativni (a sećate se da belo inspiriše na kreativnost?). Prvo, postoji mnoštvo nijansi bele: od hladnije bele s plavim tonovima do toplije žućkaste slonovače, tako da možete da odaberete onu koja najbolje odgovara vašem ukusu. Pored toga, s belom podlogom za rad možete da ubacite druge teksture i materijale poput drveta, radnih površina od tamnog granita ili upadljive rasvete. S belom kuhinjom možete sve. 

 

Dopašće se potencijalnim kupcima 

Kada je reč o prodaji vašeg doma, najsigurnije je da se odlučite za belo. Jer ako kupite „modernu“ nekretninu građenu 70-ih, onda su emajl u boji avokada i paneli od tamnog drveta prvo što ćete da iščupate. A to će verovatno da utiče na cenu koju ste spremni da platite za tu nekretninu. Belo je najbolji izbor za vanvremensku kuhinju.

 

Tražite inspiraciju za kuhinju? Pregledajte našu ponudu elegantnih, električnih uređaja  da upotpunite izgled.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions