Hvala na povratnim informacijama.
Ovaj prozvod ste upravo dodali na vašu listu želja
Upravo ste uklonili proizvod iz liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Želite li zaista da obrišete listu za poređenje?
Nastavi i obriši
Možete da poredite samo proizvode iz iste kategorije.
Dodali ste artikal za upoređivanje. Samo tako nastavite!
Artikal je uklonjen iz liste za poređenje.
Lista za poređenje je puna!
Na listi imate samo 1 proizvod. Dodajte još neke proizvode za poređenje.
Kako da uredite mali kuhinjski prostor
Kako da uredite mali kuhinjski prostor

Pročitano 4 m.

Kako da uredite mali kuhinjski prostor

Kako da uredite mali kuhinjski prostor

Svi sanjamo o velikim seoskim kuhinjama i prostoru s otvorenim planom. Međutim, u stvarnosti, naše kuhinje nikad ne izgledaju dovoljno veliko za naše potrebe. Ako nemate prostora da organizujete velike večere, to ne znači da ne možete da dizajnirate kuhinju na kojoj će vam gosti zavideti, a koja će i da ispunjava vaše svakodnevne potrebe. 

 

Dizajniranje funkcionalnog i lepog malog kuhinjskog prostora svodi se na detalje. To zahteva malo pametnog planiranja unapred. Čak i ako živite u maloj kući, možete ipak da kreirate kuhinju iz snova. Ako planirate projekat preuređenja svoje male kuhinje, imamo nekoliko važnih saveta za početak. Evo naših ideja za dizajniranje malih kuhinja. 

Udvostručite funkcije

Kada je prostor oskudan, vredi razmisliti o elementima s više funkcija da biste dizajnirali kompaktnu kuhinju. To vam neće samo olakšati svakodnevni život, nego će vam obezbediti i više prostora za skladištenje. Na primer, ugradne rerne koje su ujedno i kombinacija mikrotalasne i električne rerne su odlična opcija. Osim toga, možete da odaberete rernu SteamAid™ koja kombinuje snagu pare s funkcijama tradicionalne rerne. Za porodice koje nemaju dodatnu prostoriju za pranje veša, a imaju malu kuhinju, kombinovane mašine za pranje i sušenje veša su odlična opcija za uštedu prostora. 

 

Uređaji i nameštaj s dvostrukim funkcijama se takođe dobro uklapaju u minimalistički kuhinjski dizajn. Minimalistički način života nudi način da male kuhinje budu kompaktnije i bez nereda. Minimalizam ne znači da se odreknete svih svojih stvari – ako ste to pomislili. Međutim, sugeriše da se fokusirate na svrhu i kreirate umirujuće okruženje. Pogledajte naše savete o tome kako da kreirate minimalističku kuhinju za više inspiracije. 

Razmislite o dekoru

Postoji mnogo pametnih trikova za dizajn enterijera koje možete da ubacite u dekor vaše kuhinje da postignete iluziju većeg prostora u maloj kuhinji. Pokušajte s upotrebom reflektivnih površina u dizajnu vaše kuhinje – a ovo ne moraju da budu ogledala. Zapravo, bilo šta od uređaja od nerđajućeg čelika do finiša s visokim sjajem na ormarićima može da doda još malo svetla. A naravno, izbor svetlih boja poput nijansi bele ili svetloplave može da učini da svaki prostor izgleda svetliji i veći nego što stvarno jeste. Pogledajte našu objavu o tome kako da kreirate svetliju kuhinju za više ideja.

Izaberite manje aparate

Ako ne morate da hranite veliku porodicu, a želite da najbolje iskoristite prostor u kuhinji, vredi da razmislite o izboru manjih aparata. Na primer, ugradnja nešto uže rerne ili mašine za pranje sudova u poređenju sa standardnom veličinom može da znači da će tri aparata da stanu gde bi inače stala dva. Kada je prostor ograničen, ugradna uska mašina za pranje sudova je idealno rešenje. Naše uske mašine za pranje sudova imaju ugradni dizajn koji pristaje dobro i neprimetno u vašu kuhinju – idealno za garsonjeru ili malu seosku kolibu. Za više informacija pročitajte naš tekst o tome kako da odaberete najbolje uređaje za vašu kuhinju. 

Budite kreativni s prostorom

Za sve vas koji volite da rešavate probleme, mala kuhinja je savršena prilika da budete stvarno kreativni s prostorom. Na primer, prostor oko frižidera može da primi dodatne police ili ormariće. Police pravljene po meri za uglove iznad sudopere mogu da predstavljaju rešenje za tanjire, a prostor ispod kuhinjskih jedinica može da ima male fioke koje se otvaraju guranjem stopala za stvari poput ubrusa. Kada jednom počnete da tražite, sve ima potencijal za skladištenje.

Pametno iskoristite ormariće...

Tradicionalni redovi kuhinjskih elemenata, to jest viseći red i podni red, možda nisu najbolje rešenje za dizajn manje kuhinje. Ako imate malo prostora na podu, a imate visok plafon, razmislite o tome kako biste mogli da produžite kuhinjske ormariće nagore. Na primer, šta kažete na dodatni red ormarića za stvari koje ne morate da koristite svaki dan? Postavite merdevine na guranje ili jednostavno nabavite sklopive stepenice kada budete morali da ih dohvatite.

... ili nemojte da ih koristite uopšte

Mogli biste da se snađete i bez ormarića. Zamenite teške ormariće otvorenim policama i tako stvorite iluziju prostranosti kada se zid vidi kroz police. Pogledajte šta biste mogli da okačite ili postavite u kuhinji. Na primer, mogli biste da iskoristite cevi da okačite tiganje, kupite magnetnu traku za čuvanje kuvarskih noževa ili okačite šolje na kukice na policama.

Dodajte ostrvo ili sklopivi sto

Kuhinjsko ostrvo je lak način da dodate više prostora za pripremu u male kuhinje... ako to prostor dopušta. Ostrva ne moraju da budu velika, donji deo može da bude otvoren za čuvanje tiganja ili stolica bez naslona koje mogu da se uguraju ispod i neprimetno sklone. Ako baš ne možete da odvojite prostor za ostrvo, sklopivi sto pričvršćen za zid bi jednako dobro služio kao dodatni prostor za pripremu i jelo.

 

Tražite inspiraciju za kuhinju? Pregledajte našu ponudu elegantnih, električnih uređaja da upotpunite izgled.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions